mercredi 12 mars 2008

1 Martie - traditie si cultura


Toţi ştiu că de 1 Martie dăruim sau primim aceste mici simboluri ale primăverii, mărţişoarele, dar probabil puţini dintre noi cunosc povestea mărţişorului ori s-au întrebat ce simbolizează şi de unde a pornit obiceiul ,,purtatului mărţişorului"...


De-a lungul timpului, semnificaţia mărţişorului a rămas aceeaşi: este un simbol al primăverii, al revenirii la viaţă. El ne aduce optimism şi credinţă. Forma acestuia s-a schimbat în timp. La început, mărţişorul era simbolizat printr-o monedă. Mai târziu, apărea sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu înşirate pe o aţă. Acum, ceramica şi florile le-au luat locul. Şnurul bicolor al mărţişorului simbolizează funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului, reprezentând iarna şi vara, şi se face cadou la 1 Martie, Ziua Dochiei şi a începutului unui nou An Agrar. Mărţişorul, generalizat astăzi la sate şi la oraşe, este confecţionat din două fire colorate în alb şi în roşu, de care se prinde un obiect artizanal, pentru a fi dăruit fetelor şi femeilor. La sfârşitul secolului al XIX-lea, el era dăruit copiilor, fetelor şi băieţilor, înainte de răsăritul soarelui. Mărţişorul, de care se lega o monedă de argint, era purtat până la Măcinici, Florii ori Paşte sau până la înflorirea unor arbuşti şi pomi fructiferi (măceş, trandafir, vişin, cireş ş.a.), după care era agăţat de ramurile înflorite. Se credea că purtătorii lui nu vor fi pârliţi de soare pe timpul verii, că vor fi sănătoşi şi frumoşi ca florile, plăcuţi şi drăgăstoşi, bogaţi şi norocoşi, feriţi de boli şi de deochi.


Cele două culori ale mărţişorului mai simbolizează şi lumina sau puritatea (albul) şi sângele sau viaţa (roşul). Obiceiul mărţişorului este o parte din scenariul ritual de înnoire a timpului şi anului, primăvara, la moartea şi naşterea simbolică a Babei Dochia. De 1 Martie oamenii oferă cu multă plăcere mărţişoare celor pe care îi iubesc, ca simbol al primăverii, al admiraţiei lor, ca respect şi stimă specială pentru doamne şi domnişoare. În general, acest simbol este oferit de către bărbaţi copiilor, tinerelor fete şi femeilor, dar pot fi oferite şi de către fete prietenelor, mamelor, bunicilor.

Aucun commentaire: