mardi 13 janvier 2009

CE SANSE AU SI CE AU DE FACUT TINERII FARA EXPERIENTA?


Daca esti tinar si nu ai experienta profesionala citeste ceea ce va voi prezenta mai jos. Daca aplici ideile de aici iti poti accelera angajarea intr-un job cu perspective.

Ce sanse au tinerii fara experienta?
Pentru inceput vreau sa stabilim cativa pasi clari, usor de inteles insa nu neaparat si usor de aplicat. Un lucru pe care-l vei invata in acest articol este ca ceea ce este usor nu iti aduce neaparat si succesul pe care ti-l doresti. Ceea ce insa poate parea mai dificil te va diferentia mult mai repede de concurenta (ceilalti zeci de mii de tineri cu sau fara experienta) si cel mai important, te va vaccina cu o experienta care te va ajuta de-a lungul carierei tale indiferent de fazele de dezvoltare a acesteia.

Iata care sunt pasii necesari:

1. Decide ce anume iti doresti pe termen lung, adica ce te pasioneaza.

2. Identifica cateva domenii si job-uri care te pot pregati pentru ceea ce-ti doresti sa faci.

3. Initiaza colaborarea cu companiile din acele domenii.

4. Demonstreaza-ti pasiunea pentru domeniul ales.

Sa incepem cu primul pas, alegerea domeniul care te pasioneaza. Daca iti vine greu sa alegi acum ceea ce-ti place nu-ti pierde curaj. Cei mai multi dintre noi nu stim ce vrem cu adevarat nici la 35 de ani. Ce este important insa este alegerea domeniului care in prezent ti se pare cel mai atractiv. Acest domeniu nu trebuie sa fie tatuat in destinul tau si de neschimbat in viitor; nici gand. Este totusi important sa iei o decizie ca pentru urmatorii 2-3 ani te vei dezvolta in acel domeniu cu toate resursele care iti stau la dispozitie, si aici vorbim in primul rand de timpul pe care il vei investi.
Retine ca nu alegerea corecta este atat de importanta in aceasta faza, ci alegerea in sine si determinarea ca pentru urmatorii 2-3 ani sa te dedici dezvoltarii tale ca si profesionist in acel domeniu. Aceasta alegere ferma iti va transforma realitatea intr-una plina de oportunitati. Vei observa ocazii prin care poti sa inveti, sa intri in contact si chiar sa colaborezi cu diverse persoane sau firme in domeniul ales.
Lucrul acesta se va intampla automat pentru ca prin ingustarea ariei de optiuni pe care ti-o pui la dispozitie, mintea noastra poate fi mult mai atenta la detaliile legate de acea arie. Astfel, oportunitati care existau si inainte dar noi nu le vedem, devin acum vizibile, pur si simplu pentru ca nu se mai pierd intr-o mare de detalii si informatii care ne bombardau in trecut din toate directiile.

Cel de al doilea pas este identificarea job-urilor care te pot pregati pentru ceea ce-ti doresti sa faci.

Ce poti sa faci pentru a deveni un Manager de Vanzari? Poti lucra intr-un magazin, intr-o firma de distributie sau intr-o companie de vanzari directe.
Indiferent de domeniul care te-ai decis ca te pasioneaza, vei gasi o multime de persoane pe care le cunosti sau pe care prietenii tai le cunosc si care te pot ajuta cu informatii pretioase de cum poti incepe sa lucrezi in domeniu. Pentru fiecare arie mare de cariera exista mai multe portite, pozitii de intrare, prin care se poate incepe. Identifica-le si incearca sa intelegi ce presupune fiecare dintre ele.
Initiaza cateva interviuri de cerut informatii. Aceste interviuri presupun sa te intalnesti cu profesionisti care deja fac ceea ce te pasioneaza pe tine. Cu o abordare diplomata multi profesionisti ti-ar dedica o ora din timpul lor pentru a-ti impartasi din experienta obtinuta. Cu ocazia asta daca faci o impresie buna poti obtine atat informatii despre cum poti face primul pas catre job-ul dorit cat si indrumari specifice catre oportunitati existente.

Odata ales job-ul in care poti capata experienta necesara ajungi la al treilea pas. Initiaza colaborarea cu companiile respective in calitate de practicant, voluntar, angajat pe proiect sau angajat full time. Multora dintre noi ne este rusine sa luam aceasta initiativa. "Cum adica sa ma duc eu la ei si sa ma ofer voluntar" este gandul multora dintre cei cu care am stat de vorba. "Cu rusinea murim de foame" este o zicala veche romaneasca. Initiativa este o abilitate care iti va fi necesara de-a lungul intregii cariere asa ca iti recomand sa o practici la inceput cand orgoliul tau inca nu este de "cristal".
Pot sa-ti garantez cu o precizie de cel putin 90% ca daca te duci la o companie de dimensiuni medii, le aratati ca ai o pasiune adevarata pentru domeniul respectiv, te oferi ca voluntar pentru 3 luni de zile fara sa astepti neaparat un salariu ci mai degraba sanse de a invata ceva si de a dovedi ca poti obtine rezultate, vei fi primit cu bratele deschise. Orice angajator isi doreste sa aiba in echipa o persoana in care sa vada dorinta de a se dezvolta intr-un domeniu pe care cu buna stiinta l-a ales si este dispus chiar sa "sacrifice" din timpul lui personal pentru asta

4. Demonstreaza-ti pasiunea pentru domeniul ales.

Citeste carti sau reviste de specialitate, vorbeste cu colegii/sefii/furnizorii tai, implica-te in sarcini suplimentare. Fa tot ce-ti sta in putinta ca timpul petrecut in aceea experienta sau practica sa fie o adevarata facultate pentru tine.
Cu o alegere ferma, cu efortul de identificare a job-ului potrivit, cu initiativa de a contacta direct angajatorii si cu demonstrarea pasiunii tale iti vei accelera evolutia naturala in job-ul dorit si vei crea cu mana ta oportunitatea unei cariere de succes. Asa cum spuneam si la inceput, n-am sa te pacalesc ca e usor. Nu e deloc, dar tocmai aici poti face diferenta fata de ceilalti.Mult succes!

Aucun commentaire: