vendredi 18 janvier 2008
UNIFORMA SCOLARA... O PROBLEMA?
Uniforma scolara nu acopera diferentele sociale
Introducerea uniformelor, a ecusoanelor, a esarfelor sau a altor semne distinctive pentru elevi inseamna de fapt o lupta dintre profesori,elevi si parinti pentru impunerea propriei viziuni. Unii cred ca introducerea uniformei, din toamna acestui an, va anula diferentele existente intre elevii apartinand claselor sociale diferite. Altii, dimpotriva, sustin exact contrariul.
"Convingerea unor persoane ca uniforma pentru elevi va anula diferentele de clasa sociala dintre ei este total gresita. Copiii care provin din familii instarite vor veni, in continuare, la scoala, cu milioanele in buzunar, vor merge in excursii in diverse tari, se vor intoarce si le vor povesti colegilor sau vor avea un pachetel de mancare mai bun. Diferentele sunt estompate doar de fatada: copilul de milionar isi va afisa intotdeauna banii in fata copilului de muncitor, iar elevii se cunosc intre ei, deci haina nu va schimba nimic. Simpla purtare a uniformei nu traumatizeaza in nici un fel insa psihicul copilului. Traumele apar doar in modul de introducere a acesteia si in felul in care elevilor li s-ar explica obligativitatea insusirii normelor scolii respective. Profesorii si conducerea scolii nu trebuie sa-i ameninte cu exmatricularea pe elevii care nu poarta uniforma stabilita sau sa-i scoata la careu si in fata clasei pentru a-i face de rusine. Profesorii trebuie sa stabileasca uniforma impreuna cu elevii, sa se puna de acord si, astfel, elevii vor fi mai usor de abordat si nu se vor mai opune. Scopul introducerii uniformei este acela de a-i invata pe elevi sa se imbrace adecvat statutului lor sau viitoarei meserii. De multe ori, elevele vin imbracate la scoala in tinuta de seara la primele ore ale diminetii, cazand in ridicol. Uniforma ii invata pe elevi ca trebuie sa respecte anumite reguli. Este ca la cluburile de fotbal, unde toti jucatorii au acelasi echipament, iar echipamentul da coeziunea de grup si dezvolta simtul apartenentei la respectivul grup". (E.L.)
Inscription à :
Publier les commentaires (Atom)
1 commentaire:
Nu am sa intru in polemica despre de virtutile sau stigmatele pe care le presupune purtarea uniformei.
Vreau doar sa subliniez ca legatura realizata intre cuvintele copilul de milionar din acest articol si cartea Copil bogat, copil istet este mai mult decit nefericita.
Cartea amintita se refera la carentele sistemului de invatamint traditional, prin prisma inexistentei materiilor de educatie financiara. Nicidecum nu este o apologie a copilului de bani gata sau ceva asemanator.
Ea propune alternative educationale pentru cetateanul de rind (nu pentru odraslele de milionari) in scopul de a forma viitori adulti bine informati in domeniul finantelor personale, capabili sa devina milionari prin forte proprii.
Imi pare rau de confuzia aparuta. Ea se datoreaza citarii pripite a unor resurse care nu au fost citite sau aprofundate.
In plus, intreaga situatie imi aduce aminte de celebrul citat: "Urasti ce nu intelegi"
Luca
blog: http//milionarulmioritic.com
Invata cum sa faci bani!
Enregistrer un commentaire