mercredi 12 mars 2008
1 Martie - traditie si cultura
Toţi ştiu că de 1 Martie dăruim sau primim aceste mici simboluri ale primăverii, mărţişoarele, dar probabil puţini dintre noi cunosc povestea mărţişorului ori s-au întrebat ce simbolizează şi de unde a pornit obiceiul ,,purtatului mărţişorului"...
De-a lungul timpului, semnificaţia mărţişorului a rămas aceeaşi: este un simbol al primăverii, al revenirii la viaţă. El ne aduce optimism şi credinţă. Forma acestuia s-a schimbat în timp. La început, mărţişorul era simbolizat printr-o monedă. Mai târziu, apărea sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu înşirate pe o aţă. Acum, ceramica şi florile le-au luat locul. Şnurul bicolor al mărţişorului simbolizează funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului, reprezentând iarna şi vara, şi se face cadou la 1 Martie, Ziua Dochiei şi a începutului unui nou An Agrar. Mărţişorul, generalizat astăzi la sate şi la oraşe, este confecţionat din două fire colorate în alb şi în roşu, de care se prinde un obiect artizanal, pentru a fi dăruit fetelor şi femeilor. La sfârşitul secolului al XIX-lea, el era dăruit copiilor, fetelor şi băieţilor, înainte de răsăritul soarelui. Mărţişorul, de care se lega o monedă de argint, era purtat până la Măcinici, Florii ori Paşte sau până la înflorirea unor arbuşti şi pomi fructiferi (măceş, trandafir, vişin, cireş ş.a.), după care era agăţat de ramurile înflorite. Se credea că purtătorii lui nu vor fi pârliţi de soare pe timpul verii, că vor fi sănătoşi şi frumoşi ca florile, plăcuţi şi drăgăstoşi, bogaţi şi norocoşi, feriţi de boli şi de deochi.
Cele două culori ale mărţişorului mai simbolizează şi lumina sau puritatea (albul) şi sângele sau viaţa (roşul). Obiceiul mărţişorului este o parte din scenariul ritual de înnoire a timpului şi anului, primăvara, la moartea şi naşterea simbolică a Babei Dochia. De 1 Martie oamenii oferă cu multă plăcere mărţişoare celor pe care îi iubesc, ca simbol al primăverii, al admiraţiei lor, ca respect şi stimă specială pentru doamne şi domnişoare. În general, acest simbol este oferit de către bărbaţi copiilor, tinerelor fete şi femeilor, dar pot fi oferite şi de către fete prietenelor, mamelor, bunicilor.
jeudi 6 mars 2008
Un gând dedicat mamei
Este 30 martie, sii....iata ca a mai trecut un an de la ultima aniversare a mamei; si a venit alta. Da, este ziua ei; este ziua acelei persoane care mi-a dat viata, acelei persoane care m-a crescut, care mi-a fost mereu aproape, care mi-a oferit tot ce-a fost mai bun, dar care in mod deosebit m-a iubit.
Datorita acestei persoane, careia ii spun simplu: "MAMA", am aflat ce-i viata, si odata cu trecerea timpului am trecut prin momente grele sau mai putin grele, prin momente de bucurie, dar si de tristete; iar in toate aceste momente, ea a fost cea care mi-a fost intotdeauna aproape, care a simtit odata cu mine, care m-a luat mereu sub aripa ei si m-a ferit de relele acestei lumi ori de cate ori a fost nevoie. Toate aceste lucruri, desi acum le astern in cateva randuri, si intr-un interval de cateva minute, in realitate s-au petrecut pe parcursul a mai multor ani; aproape 18 mai exact, caci atat este de cand am vazut pentru prima oara lumina zilei.
In toti acesti ani, faptul ca am avut-o mereu aproape, indiferent de problemele care le aveam de infruntat, mii-a dat de inteles un lucru; ca pentru ea sunt unic, si tocmai acesta e motivul pentru care ma iubeste; si ce pot sa va spun e ca ma iubeste enorm; vad asta in fiecare zi, si imi pare rau ca de multe ori am suparat-o si i-am intristat privirea, ranindu-i inima prin anumite atitudini sau comportamente. Recunosc ca de cele mai multe ori n-am stiu sa-i pretuiesc dragostea; dar ce vreau sa stie, este ca sunt constient de dragostea ce mi-o poarta, iar eu, la randul meu, pot spune la fel; "Te iubesc mama, si te rog sa nu te indoiesti niciodata de acest lucru, chiar daca sunt momente in care iti dezamagesc asteptarile, sau in care te ranesc. Sunt lucruri care le fac din nepricepere; acea nepricepere de a-ti pretui dragostea ce mi-o arati zilnic; dar in ciuda acestei nepriceperi, nu uita: Te iubesc !"
Sunt convins ca multi dintre voi stiti ce inseamna dragostea de mama; stiti prea bine ce sentiment aveti atunci cand va strange mama in brate; asa-i ca nicaieri nu e ca in bratele mamei?? Va garantez ca asa e.
Ducandu-ma cu gandul la acele persoane care n-au avut mereu o mama langa ei care sa-i iubeasca si sa le poarte de grija, nu pot sa spun decat ca, din vina lor sau nu, au pierdut o oportunitate extraordinara de a experimenta o dragoste unica: dragostea mama - copil; iar pentru voi, toti ceilalti care aveti mame, nu va indemn decat la un singur sfat: Iubiti-va si pretuiti-va mamele, pentru ca doar ele sunt acelea care v-ar putea intelege oricand si in orice circumstanta; nu uitati ca viata fiecaruia dintre voi i se datoreaza cuiva; vom putea oare sa le rasplatim mamelor noastre gestul imens de a ne darui viata?? La aceasta intrebare nu am raspuns, dar ce stiu sigur e ca ne putem stradui ca viata noastra sa fie un mod de multumire pentru "darul vietii" care ni l-au daruit.
La multi ani mami sii.......te iubesc !
mercredi 5 mars 2008
Inscription à :
Articles (Atom)